Sommige kinderen bij mij in de praktijk komen, zijn gebaat met een JIAS training. Naast de counseling wordt dan een Individueel Auditieve Stimulatie training gevolgd.
Deze kinderen hebben problemen met de auditieve verwerking. Dat is wat de oren doen met de geluiden die binnen komen. Dit staat los van wat er technisch gehoord kan worden.
Problemen die zich kunnen voordoen bij auditieve verwerkingsproblemen zijn:
1. Concentratie problemen. Moeite om de aandacht vast te houden.
2. Moeite met informatieverwerking die via de oren wordt aangeboden.
3. Het kind heeft moeite met het hakken en plakken van woorden.
4. Kinderen hebben moeite om gesproken taal te verstaan en hebben er moeite mee om gemiste informatie in te vullen.
5. Disharmonisch profiel bij een psychologische test.
6. Cognitieve problemen zoals dyslexie en dyscalculie.
7. Het kind heeft moeite met sociale communicatieve vaardigheden en moeite met het maken en behouden van vrienden.
8. Kinderen zonder gehoorproblemen kunnen zich in een rumoerige situaties gedragen als een slechthorend kind. Meestal als gevolg van chronische oorontsteking, hoofdtrauma’s of andere hoofd/hersenproblemen.
9. Zwakke muzikale vaardigheden. Het kind herkent geen ritmes en melodieën. (R.Baneke, 2006)
Als minstens vier van bovengenoemde problemen aanwezig zijn, is er sprake van auditieve verwerkingsproblemen. Om auditieve verwerkingsproblemen te verbeteren is er een geluidstherapie ontwikkeld, Johansen IAS.
Johansen IAS
Johansen IAS is een geluidstherapie. Er wordt een audiogram gemaakt waarbij de gehoorcurves van het linkeroor en het rechteroor in kaart worden gebracht. Daarnaast wordt een Dichotic Listening Test afgenomen om te bepalen hoe de verwerking van klanken via het rechter – en linkeroor precies plaatsvindt. Met behulp van die gegevens wordt er muziek samengesteld. Op deze manier worden frequenties die afwijken van de normale gehoorcurve gestimuleerd.
Kinderen krijgen deze muziek in een MP3 bestand van gemiddeld 11 minuten. Dit muziekstuk wordt 6 maal per week beluisterd. Na 6 tot 10 weken vindt er een nieuwe meting plaats en wordt er nieuwe muziek samengesteld. De training duurt maximaal 12 maanden. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen bij wie de Individuele Auditieve Stimulatie training wordt gecombineerd met remediale hulp voor lezen en spelling deze vaardigheden significant meer verbeteren dan de RT alleen.
Bij jonge kinderen is het maken van een audiogram vaak niet mogelijk. Voor de kinderen is er een algemeen muziekstuk waardoor zij ook een auditieve training kunnen doen.
Voor mogelijkheden neem contact op via telefoon 0621338868 of email info@lindgren-counseling.nl
Zie ook www.JohansenIAS.nl